מחוות מגע בסיסיות לשימוש באנדרואיד – שיעור ראשון

מחוות מגע לשימוש באנדרואיד 4.1 ומעלה

בדף זה נסכם בקצרה את מחוות המגע שאנו, בתור משתמשים עיוורים, נזקקים להם בכדי להפעיל את מכשיר הטלפון שלנו.

מה הן מחוות ולמה הן הבסיס לשימוש בטלפון?

ראשית, עלינו להגדיר מחוות. מחווה היא תנועה שאנו מבצעים כנגד מכשיר הסמארטפון . זאת יכולה להיות תנועה מהירה מלמטה למעלה עם אצבע אחת, לחיצה כפולה או רגילה על המסך ואפילו ניעור של מכשיר הטלפון. קורא המסך TalkBack עושה שימוש בכמה מחוות בכדי לאפשר לנו לשלוט במכשיר הטלפון.

שימו לב שמחוות אלו משנות את תיפקודן של הישומים המותקנים על הטלפון בזמן השימוש בTalkBack. כך למשל תוכנה מסוימת מורכבת מכמה כפתורים ולחיצה על המסך במקום בו מצוי הכפתור מפעילה את הפקודה של הכפתור. אלא שאנו, בתור אנשים עיוורים, לא יכולים לדעת איפה יש ללחוץ לפני שתוכנת ההקראה קראה לנו מה מצוי תחת אצבעינו.
לכן TalkBack משנה את הדרך שבה יש לפעול מול הטלפון; הוא יוצר מצב בו לחיצה אחת רק מקריאה את מה שנגענו בו, ובכדי לבצע לחיצה על הכפתור יש ללחוץ פעם אחת כך שנשמע מה הוא אותו כפתור ואז לבצע לחיצה כפולה על המסך במקום כל שהוא. הלחיצה הכפולה מפעילה את הכפתור האחרון שהוקרא.
כתוצאה מכך, רוב התוכנות הופכות נגישות מבלי שנעשה בהן שינוי, השינוי הוא כללי ולא בתוכנה מסויימת.

חקירה באמצעות מגע

כשTalkBack- פעיל ו”חקור באמצעות מגע” פעיל, תוכלו להשתמש במחוות הבאות בכדי להפעיל את הטלפון:

הזזת האצבע על גבי המסך –

המכשיר יקריא לך את האלמנטים המצויים תחת אצבעך. לחיצה כפולה במקום כל שהוא על גבי המסך תפעיל את האלמנט האחרון שהוקרא. חלק מהתוכנות בנויות כך שלחיצה ארוכה פותחת עוד אפשרויות. למשל, בתוכנת הדואר, אם תלחצו לחיצה ארוכה על הודעה מסוימת יוצגו בפניכם האפשרויות למחוק, להשיב וכו’. אם ברצונכם לבצע לחיצה ארוכה כשאתם משתמשים בTalkBack, עליכם לבצע לחיצה כפולה ולהשאיר את האצבע לחוצה למשך כמה שניות.
בעזרת המחוות “נגיעה”, “לחיצה כפולה”, ו”לחיצה כפולה והשהיה”, תוכלו להפעיל את רוב הפקודות המצויות על המסך, כפי שיעשה זאת אדם רואה.
טיפ : סיירו על המסך בעזרת האצבע. כשמצאתם אלמנט שברצונכם להפעיל – לחצו בעזרת האצבע השניה לחיצה כפולה על המסך מבלי להרים את האצבע הראשונה, בצורה זו תימנעו מלנווט לאלמנט אחר בטעות.

מעבר ל”הבא” או “הקודם” –

אם אינכם יודעים איפה כל כפתור מצוי על גבי המסך הרי שתתקשו להפעיל את התוכנה בדרך שצוינה לעיל. לשם כךTalkBack מאפשר לכם לעבור בין האלמנטים המצויים על גבי המסך מבלי לדעת איפה הם ממוקמים באמת.
תנועה אופקית מהירה משמאל לימין תעביר אתכם לאלמנט הבא. מחווה זו חשובה מאוד ועם הזמן תגלו שהיא יעילה מאוד גם אם אתם מכירים את מבנה המסך. כך למשל, מחווה זו היא המתאימה ביותר בכדי לסקור את כל האלמנטים המצויים ברשימה. כך תהיו בטוחים שלא דילגתם על שום אלמנט.
בדיוק באותה הצורה תנועה מהירה מימין לשמאל תביא אתכם לאלמנט הקודם .
הערה: אם אתם מתקשים בביצוע המחווה, בדקו האם אתם מחזיקים את המכשיר כך שהתנועה שלכם אופקית ולא אלכסונית (מקבילה לקו העליון או התחתון של המכשיר ).
הערה : תנועה מהירה כלפי מעלה זהה לתנועה מהירה שמאלה, תנועה מהירה כלפי מטה זהה לתנועה מהירה ימינה. ויחד עם זאת, אני ממליץ שלא לעשות שימוש בתנועות מעלה מטה, אלא ימינה שמאלה, מכיוון שנראה שבקרוב מחוות אלה יוקצו למטרות אחרות.

ניווט לתחילת המסך או הרשימה –

בכדי לעבור לאלמנט הראשון במסך, בצעו תנועה מהירה כלפי מעלה ומבלי להרים את האצבע חזרו בתנועה מהירה למטה. (מחווה זו פועלת בגרסאות מאוחרות של TalkBack )
בכדי להגיע לאלמנט האחרון במסך, בצעו תנועה מהירה כלפי מטה ומבלי להרים את האצבע תנועה מהירה כלפי מעלה.
הערה:  בגרסאות מוקדמות של TalkBack  תנועה מהירה למעלה ולמטה משנה את סוג האלמנט הנקרא – תו, מילה, משפט וכו’. בגרסאות מאוחרות יותר הוכנסה המחווה לתפריט פנימי יותר ועל כך נדבר בהמשך.

ניווט ברשימות ודפדוף בין מסכים  –

בכדי לגלגל רשימה יש להניח שתי אצבעות על המסך ולבצע תנועה מעלה או מטה. בכדי לגלגל רשימה כך שתוכלו לראות את המשכה – הניחו שתי אצבעות על המסך (באיזור הרשימה) ובצעו משיכה כלפי מעלה.
בכדי לגלגל רשימה כלפי תחילתה – הניחו שתי אצבעות על המסך (באיזור הרשימה) ובצעו משיכה כלפי מטה.
הערה: בגרסאות מתקדמות, ינסה TalkBack לגלגל את הרשימה להמשכה כשאתם מגיעים לסוף הרשימה המוצגת וממשיכים לבקש את האלמנט “הבא” (אם יש אלמנטים נוספים).

חיווי על מקומכם ברשימה –

בחלק מהמקרים TalkBack יספר לכם באיזה אלמנט אתם מצויים (למשל – מוצג פריט 3עד 8 מתוך ). במידה ואין הדבר כך, תמיד תוכלו להתרשם על ידי האזנה לצליל – צליל גבוה יותר פירושו שאתם קרבים לסוף הרשימה.

ניווט לקבוצת המידע הבא –

אם לפנינו רשימה ובה למשל 200 אנשי קשר, ועל המסך מוצגים כרגע אנשי הקשר 1 עד 8, אנו יכולים לבצע גלילה בעזרת שתי אצבעות בתנועה כלפי מעלה, אלא שאורך התנועה יקבע כמה תתגלגל הרשימה. תנועה ארוכה יכולה להציג למשל את אלמנטים 20 עד 27 ותנועה קצרה תציג לנו את אלמנטים 3 עד 10. בכדי לבצע גלילה של כמות המתאימה בדיוק למסך , יש לבצע מעבר לקבוצת המידע הבאה.
בכדי לבצע מעבר לקבוצת המידע הבאה יש לבצע תנועה מהירה ימינה ומבלי להרים את האצבע  תנועה חזרה שמאלה.
בכדי לעבור לקבוצת המידע הקודמת, נבצע תנועה מהירה שמאלה ואז מבלי להרים את האצבע נחזור ימינה.

דפדוף בין דפים-

חלק מהמסכים באנדרואיד מחולקים לדפים, כך למשל מסך הבית מחולק לחמישה דפים. המשתמש הרואה מדפדף בין הדפים על ידי תנועה ימינה ושמאלה. אנו נבצע תנועה מהירה ימינה או שמאלה עם שתי אצבעות.

בשיעור הבא נלמד מחוות קיצור, המאפשרות לנו לבצע פעולות בצורה מהירה וכן פותחות לנו אפשרויות הקשורות לקורא המסך TalkBack, כמו הקראה חוזרת, הקראה לפי תווים ועוד.

  • Pingback: Tinderentrar.com

  • Pingback: dating sites totally free

  • Pingback: best free dating site in belgium